- Les barcelonines disposen d’un Punt d’Informació i Atenció a cada districte de la ciutat.
- Actualment estan gestionats per la Fundació Salut i Comunitat.
- L’assessorament jurídic és el recurs més utilitzat per les usuàries dels PIAD i s’ofereix una atenció personal, grupal i també comunitària.
- El servei obre dilluns, dimecres i divendres de 9 a 12 h, i dimarts i dijous de 16 a 19 h.
A Barcelona les dones disposen d’uns centres que donen resposta a les seves necessitats. Són els PIAD, els Punts d’Informació i Atenció a les Dones, situats en cada un dels deu districtes de la ciutat. “Les dones poden acudir al servei per qualsevol tema que els afecti o preocupi, ja siguin separacions, situacions de dol, mobbing a la feina, assetjament sexual, baixa autoestima, violència masclista…, i intentem ajudar-les i buscar una resposta al seu problema o situació”, diu Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament.
El 2012 els PIAD van atendre 3.480 dones i, igual que ja van reflectir les dades de 2011, les usuàries busquen majoritàriament assessorament jurídic –especialment en casos de separacions i divorcis–, participar en grups i tallers –com els d’autoestima, de sexualitat i relacions afectives, d’autodefensa…–, i atenció psicològica individual. Els PIAD ofereixen informació i recursos de tipus laboral, associatiu, cultural i educatiu, entre altres, “i també detectem situacions de violència masclista”, explica Vila. I puntualitza: “Encara que la violència masclista no sigui la principal demanda expressada per les dones –ja que són vivències que es porten molt endins i costa comunicar-les–, acaba sortint, i treballem per prevenir-la, fer-hi front i superar-la”.
Les tècniques dels PIAD es mostren preocupades perquè la crisi i la situació econòmica general estan provocant que menys dones acudeixin als PIAD. “Actualment les dones tenen altres preocupacions que consideren més greus i prioritàries, i que no els permeten tenir temps per pensar en elles i buscar solucions a situacions que pateixen, sinó que intenten ‘anar passant’”, explica Bàrbara Roig, de la Direcció del Programa de Dona de l’Ajuntament.
Atenció individual i en grup
El servei ofereix una atenció individual, en grup i comunitària a les usuàries. “Depenent del problema i de la situació en la que es trobi la dona, treballem d’una manera o una altra”, afegeix Roig. L’horari d’atenció individual per al que no cal demanar cita prèvia és dilluns, dimecres i divendres, de 9 a 12 hores, i dimarts i dijous de 16 a 19 hores.
Pel que fa a les sessions en grup, aquestes tenen una durada aproximada d’uns tres mesos i es treballa principalment el creixement personal des d’una perspectiva de gènere. “Aprofundim en temes com les relacions personals, l’autoestima o la creació d’una xarxa social per evitar l’aïllament, entre altres”.
Taller per a temps de canvis
A més de les sessions que es fan als PIAD de cada districte també s’organitzen tallers als centres cívics. Aquests estan oberts a totes les dones i els permeten adquirir eines i recursos per al seu creixement personal i, en determinats casos, per situar-se de nou en l’esfera professional.
Un dels tallers que s’ha impulsat arran de la situació de crisi actual és el que porta per títol “Procés integral d’empoderament i inclusió de dones en temps de canvis”, dirigit a dones en situació d’atur. “En aquest repassem la trajectòria vital de les participants i les ajudem a reorientar-se en aquests moments de crisi i a adquirir noves eines per poder fer front a la situació personal i professional amb la que es troben”, explica Roig, qui també destaca la possibilitat que ofereix el taller de crear una xarxa de suport entre dones. Entre elles s’ajuden en la recerca de feina, s’intercanvien informacions, recursos gratuïts… i fins i tot les integrants de la segona edició del taller han creat un blog on pengen tota aquesta informació perquè pugui ser accessible a totes les dones. I la relació continua més enllà del taller, fet que –com destaquen les tècniques dels PIAD– és molt útil i important.
El setembre s’inicia una nova edició del curs; les interessades en participar-hi ja es poden inscriure al PIAD del seu districte.
Homes que aprenen a no ser violents
“No obstant, no serveix de massa atendre a les dones si no aconseguim canviar la conducta dels homes”, remarca Francina Vila. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament també compta amb el Servei d’Atenció a Homes per la promoció de relacions no violentes (SAH) que ofereix informació, assessorament i tractament adreçat a homes que exerceixen o han exercit qualsevol tipus de violència cap a la seva parella o fills. Com explica Bàrbara Roig, “els homes han de venir al servei de manera voluntària, perquè volen canviar la seva conducta, i alhora perquè reconeixen que hi ha quelcom que no han fet bé”.
Al SAH es treballa tant de manera individual com grupal per identificar i reconèixer els comportaments i les actituds violentes, assumir la responsabilitat dels actes realitzats i les seves conseqüències, comprendre perquè es fa servir la violència, conèixer el procés de la violència masclista i trobar alternatives no violentes en les relacions. “Tota persona té la seva història, la seva trajectòria personal, i podem entendre perquè una persona es pot comportar de forma agressiva, però no podem justificar l’ús de la violència”, remarca Roig.
El 2012 el servei va atendre 116 homes i 76 dones parelles o exparelles d’aquests usuaris. “Sempre es demana permís a l’home per contactar amb la dona que ha estat víctima del maltractament per valorar si aquesta encara està en situació de risc i alhora per poder-li oferir un recurs per recuperar- se de la violència”, explica Roig.
Vila considera que cal canviar la mentalitat des de la responsabilitat, “culpabilitzar-se no serveix de res; cal assumir responsabilitats per poder canviar i l’home ha de ser conscient que no s’ha comportat com hauria de comportar-se”, i afegeix: “Després de fer un seguiment de dos anys, la nostra experiència ens diu que, una vegada realitzada la intervenció individual o en grup, vuit de cada deu homes no torna a fer ús de la violència en la seva relació de parella”.
Fuente: La Vanguardia