Categorías: ActualidadPrevención

En Plenes Facultats (EPF) de FSC tanca el curs amb molt bona nota

Aquest curs acadèmic, el projecte ha augmentat la seva presència arribant a 11 universitats i amb perspectives d´ampliar la seva col·laboració amb més. Aquest creixement també ha repercutit positivament en el nombre d’estudiants i en una bona difusió del programa a les xarxes socials. Les noves col·laboracions amb entitats del territori han reforçat la presència del projecte, enriquint l’experiència dels i les estudiants.

Leer noticia en castellano

«En Plenes Facultats» és un projecte de la Fundació Salut i Comunitat (FSC) preventiu i de reducció de riscos del consum de drogues i que fomenta la sexualitat saludable, dirigit a la població universitària que treballa sota l’enfocament del “treball entre iguals” (peer to peer). Els estudiants són capacitats per tal d’esdevenir referents de confiança i amb coneixement vers els seus propis companys i companyes.

El programa està subvencionat per el Plan Nacional sobre Drogas del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, per la Generalitat de Catalunya, Generalitat Valenciana, i la Diputació de Barcelona.

Durant el curs 2014/2015, el projecte ha rebut més de 300 estudiants interessats dels quals 160 han completat la formació (entre 25 i 75 hores, segons les universitats) i posteriorment, han realitzat campanyes preventives de tot tipus. Les campanyes han estat ideades, dissenyades i implementades pels mateixos alumnes, augmentant així les probabilitats d’èxit.

D’accions n’hem vist de tot tipus: photocalls, taules informatives, jocs i dinàmiques, tallers específics, campanyes de sensibilització, qüestionaris, sortides nocturnes; i amb noms tan dispars com “50 ombres del sexe”, “Si vols fes-ho amb seny”, “+ info, – riscos“, “A la recerca del plaer“, “T’arrisques?” o “L’alcohol millor sol que mal acompanyat”.

El projecte ha estat present a Catalunya, Madrid i a la Comunitat Valenciana, a les 11 universitats següents: Universitat de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Girona, Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Universitat de Vic, La Salle/Universitat Ramon Llull, Universitat de Lleida, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat de València, Universidad Carlos III de Madrid i Universidad Complutense de Madrid.

D’altra banda, enguany des d’EPF s’ha cercat la col·laboració amb aquelles entitats que treballen el dia a dia en la població on la universitat conviu. Les diferents entitats amb les quals ha col·laborat el projecte en el transcurs d’aquest període lectiu, i on els i les estudiants també han tingut oportunitat de participar són: Energy Control, Somnit de Creu Roja, Drac Osona, Projecte Komando NitsQ Tarragona, NitsQ Lleida, Associació Antisida Lleida, UdG Saludable, ACAS Girona i la Unitat d’Intervenció Mòbil Nocturna de l’Ajuntament de València.

L’EPF també està col·laborant en el desenvolupament de l’UPE (Unitat de Porro Estàndard) conjuntament amb la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Hospital Clínic de Barcelona. Paral·lelament, també s’han teixit col·laboracions amb Noctambul@s, Observatori qualitatiu sobre la relació entre el consum de drogues i els abusos sexuals en espais d’oci nocturn, tupunto.org, Projecte Malva i laclara.info

El pròxim curs, l’EPF té previst ampliar el seu camp d’actuació a Mallorca, a través de la Universitat de les Illes Balears. També s’està treballant per a col·laborar amb noves universitats i facultats dels territoris ja presents en aquest passat curs. Tot i així, la cada cop més important visibilitat del projecte, fa que l’EPF no tingui límits geogràfics i el seu missatge arribi arreu.

Entradas recientes

Presentación del sistema IDEAS en el CEDOA: una nueva era en la evaluación de tratamientos en adicciones

La Fundación Salud y Comunidad (FSC) ha presentado recientemente, en el marco de la tercera…

3 días hace

FSC implementa nuevas estrategias para mejorar la detección y evaluación del riesgo de suicidio en sus servicios de atención

En España, las defunciones por suicidio experimentaron un ascenso desde el año 2018 hasta el…

3 días hace

Drogodependencia en mayores de 45 años: una realidad que requiere atención específica

El consumo de drogas en personas mayores de 45 años ha sido, hasta hace poco,…

6 días hace

«La prensa escrita deportiva contribuye a la culpabilización de las víctimas y reduce a sucesos aislados las violencias sexuales»

Los últimos años, marcados por los avances sociales y legislativos impulsados por el movimiento feminista,…

2 semanas hace