El dimecres 8 d’abril la Fundació Salut i Comunitat va presentar, en el marc d’una Jornada monogràfica, els resultats de la primera fase de l’Observatori Qualitatiu sobre la relació entre el consum de drogues i els abusos sexuals en contextos d’oci nocturn, projecte finançat pel Plan Nacional Sobre Drogas del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.
A l’acte de presentació, que va tenir lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison hi van assistir 183 professionals provinents d’entitats que intervenen en aquest àmbit, així com de diferents administracions que col·laboren en el projecte. La presentació va comptar amb la presència d’investigadors com la Dra. Nuria Romo, de la Universitat de Granada, i també dels informants clau del projecte, entre els quals es troben persones vinculades professionalment a l’entorn de la nit.
L’observatori pretén aprofundir en la relació existent entre el consum de drogues, l’assetjament i els abusos sexuals en els contextos d’oci nocturn. L’estudi s’inscriu en una línia de recerca-acció que contribueixi a la prevenció i reducció de riscos. En aquesta primera fase s’ha pretès oferir una mirada general i introductòria sobre el fenomen. Cadascun dels elements, contextos, situacions descrites, entre d’altres, requereixen aprofundiment, que es realitzarà en les següents etapes.
La Fundació Salut i Comunitat vol, amb aquest observatori, iniciar una línia estable de treball específica des de l’anàlisi i la intervenció preventiva que aspira a canviar la mirada dels joves però també dels professionals que intervenen en aquests contextos (tant des de la indústria de l’oci com des de la prevenció/reducció de riscos). El que s’ha constatat en aquesta primera fase de la investigació és la necessitat d’abordar aquesta qüestió des del treball en drogues en contextos d’oci i un primer esbós sobre quines serien les qüestions imprescindibles a tenir en compte per incidir i intervenir en el fenomen.
L’abús i/o l’assetjament sexual és un dels principals riscs de la nit
Un cop analitzats els resultats obtinguts d’aquest primer informe, es pot constatar com l’assetjament sexual no sols està exageradament present en el món de la nit sinó també fortament normalitzat i a la vegada invisibilitzat. La utilització del cos de la dona com a reclam per part de la indústria de l’oci facilita l’assetjament sexual i l’abús de “baixa intensitat”, passos previs imprescindibles per a un abús de major gravetat.
Contextos i substàncies
L’alcohol en major part, i la cocaïna en segon lloc, es visibilitzen com a les substàncies més presents en situacions d’abús sexual en contextos d’oci nocturn, deixant en segon pla altres drogues. Mentre que el consum d’alcohol i altres drogues col·loca a la dona en una situació de major vulnerabilitat, en l’home pot facilitar una dificultat de control dels impulsos i per tant ser un facilitador de l’agressivitat.
A partir de la informació recollida, podem apuntar que no existeix una droga específica per exercir la submissió química, no existeix una substància concreta que anul·li la voluntat de la persona, tot i així són vàries les substàncies (i majoritàriament l’alcohol i els tranquil·litzants), les que poden generar efectes que portin a situacions d’abús o agressió sexual. Contràriament al ressò mediàtic existent, no hem trobat cap cas d’utilització d’escopolamina o “burundanga”.
Pubs i discoteques concentren la majoria de situacions d’assetjament sexual i abusos de “baixa intensitat”, però són els espais públics i els pisos privats on, malgrat la seva inferior freqüència, es donen les situacions d’abusos sexuals més greus. Com més avança la nit més situacions d’abús es registren. Destacar també que moltes d’aquestes agressions venen de persones de confiança o de l’entorn de la víctima.
Actuar és possible
Les situacions d’abús en espais d’oci nocturn ni són noves, ni són situacions desconegudes, i seria injust afirmar que no s’han fet intervencions al respecte, però la majoria d’aquestes accions sempre anaven enfocades a consells de seguretat i precaució exclusivament cap a la dona, intentant evitar situacions de risc i per tant limitant les seves llibertats, i en el cas que patissin algun tipus d’agressió, augmentant els seus sentiments de culpabilitat “per no haver estat prou prudents”.
Les propostes que es plantegen des de Noctambul@s volen canviar el focus d’acció i dirigir-lo no sols cap al possible agressor sinó també cap a tots aquells agents que formen part de la nit: personal de seguretat, cambrer/es, personal sanitari i entitats i ONGs que intervenen en espais d’oci nocturn.
Actuar sobre els locals és imprescindible, no sols respectant la llei que en algunes situacions es salten, sinó també potenciant Bones Pràctiques, ara que ja existeixen experiències similars com són Nits de Qualitat o el segell de qualitat QdeFesta promogut des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Per últim, es destaca la rellevància dels mitjans de comunicació (i les xarxes socials) i quin discurs es transmet des d’aquests quan apareixen notícies relacionades al respecte. La seva potencial capacitat d’influència ens obliga a intervenir-hi, tot i les dificultats que això representa.
Desnormalitzar allò que no és normal (ni que ho sembli), no és senzill, però ha de ser possible costi el que costi.
https://www.fsyc.org/wp-content/uploads/Informe-Noctambulas-cat.pdf