L’estiu i el «craving». La diferència entre el desig i el plaer

Amb l’arribada de l’estiu, el consum social d’alcohol es troba molt més present: ho podem veure fàcilment passejant i observant les terrasses obertes a qualsevol racó. Els dies es fan més llargs, s’apropen les vacances d’estiu i, amb elles, una època que culturalment associem a la diversió, a deixar enrere les nostres preocupacions i rutines.

Els anuncis de cervesa que estrenen a la televisió en aquesta època de l’any desperten més expectatives, que els de cava durant el Nadal. Aquests anuncis no fan una altra cosa que reforçar aquesta associació que hi ha entre l’estiu, el consum de cervesa i la diversió. Quants de vosaltres seguiu considerant la cervesa una beguda refrescant que ens ajuda a hidratar-nos a l’estiu? I a sobre, com veiem en aquests anuncis, és el vehicle narratiu per mostrar-nos unes vacances fantàstiques i plenes d’intenses vivències.

Com se sent un addicte en rehabilitació davant de tants estímuls? Des dels Pisos Terapèutics d’FSC a Barcelona per a persones addictes a drogues, detectem en aquests mesos un augment del desig de consum d’alcohol. Per aquest motiu, una bona part dels grups i de les tutories individualitzades es dediquen a la recerca d’estratègies per pal·liar l’aparició del “craving” (de l’anglès, “desig incontenible”), i a com detectar-lo i distingir-lo del que anomenem “ganes de consumir”. Des d’un punt de vista científic, el “craving” el podem definir com un estat motivacional associat als efectes reforçants del consum de drogues.

Aquesta emoció provoca conductes d’aproximació i busca, igual que la por provoca conductes d’evitació i fugida. El “craving” sorgeix a causa del procés de sensibilització d’aquests sistemes motivacionals encarregats de processar estímuls rellevants per a l’organisme, com poden ser el de la recerca de menjar o el de reproduir-nos.

Metafòricament parlant, podem descriure l’addicció com un virus informàtic que s’instal·la en un lloc del cervell que no estava preparat per acollir-lo. Això provoca que aquests sistemes motivacionals utilitzin les mateixes estratègies que destinem per sobreviure, com pot ser la planificació de recerca d’aliment. Així que és important diferenciar el “craving” amb el simple plaer, ja que aquest no està relacionat amb l’experiència hedònica del consum.

El “craving” és el procés motivacional que té com a objectiu la recerca de la substància (“wanting”). Per això, la persona addicta és capaç de seguir buscant-la, tot i saber que aquesta ja no li provoca cap mena de plaer. Quan ja s’ha assolit aquest procés de sensibilització, tot i estar abstinent durant uns mesos o uns anys, després d’una etapa estressant o carregada d’estímuls com l’estiu, pot tenir un intens desig d’aconseguir la substància, encara que entengui racionalment que el seu consum li reportarà múltiples problemes.

Per això, és de vital importància el treball de la planificació setmanal, i parar atenció a les decisions aparentment irrellevants, com anar a platges on sabem que hi ha xiringuitos molt concrets, on hi posen música que pot ser un fort estímul, anar més sovint a terrasses, a dormir més tard…

A nivell de neuroimatge, s’ha demostrat que les persones addictes a alguna droga presenten més activitat en els circuits motivacionals del cervell, en resposta a estímuls a la substància o substàncies a la qual tenen dependència. Això provoca una intensa reacció emocional davant d’aquests estímuls.

És important poder transmetre tota aquesta informació als nostres usuaris i a les seves famílies, i poder rebre l’estiu com una etapa per poder gaudir i alhora poder-se protegir de possibles recaigudes.

Entradas recientes

«El trabajo que realizo consiste fundamentalmente en vincular a las personas sin hogar al CAI de Alicante, a través del Programa de Calle»

Víctor Rodríguez es trabajador social de los Programas de Corta Estancia del Centro de Acogida…

1 semana hace

El programa IMMA de FSC participa en diversas mesas redondas con motivo del Día Mundial contra la Explotación Sexual y el Tráfico de Personas

El 23 de septiembre se conmemoró el Día Mundial contra la Explotación Sexual y el…

1 semana hace

La «Muerte», protagonista en clave de humor del nuevo cortometraje de la Residencia de Personas con Diversidad Funcional Relleu

Durante el mes de septiembre, el centro, de la Fundación Salud y Comunidad (FSC) en…

1 semana hace

El Observatorio Noctámbul@s de FSC impulsa el proyecto de la Red Local de Puntos Violeta liderado por la Diputación de Barcelona

El Observatorio Noctámbul@s de la Fundación Salud y Comunidad (FSC) ha participado entre los meses…

1 semana hace

Gran acogida del Taller de Empleo Doméstico Integral con mujeres en situación de vulnerabilidad social, organizado desde el SAIIL

El Servicio Acompañamiento Itinerarios Inserción Laboral (SAIIL) de la Fundación Salud y Comunidad (FSC) en…

1 semana hace

Una representación de la Fundación Salud y Comunidad participa en las 51ª Jornadas Nacionales de Socidrogalcohol

Diversos profesionales de la Fundación Salud y Comunidad (FSC), concretamente del Circuito de Atención a…

2 semanas hace