“Cal visualitzar els menors com el que són i no com a objecte i part del conflicte”
FSC gestiona un total de set Serveis Tècnics de Punts de Trobada (STPT), quatre que depenen del Govern Balear (a Palma de Mallorca, Inca, Eivissa i Menorca), i uns altres tres de titularitat del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya (un a Barcelona, un al Prat de Llobregat i un altre a Lleida).
Donada la necessitat de crear un marc d’intervenció unificat, amb un discurs comú, però sobretot garantint la major qualitat possible a les intervencions amb les famílies, les coordinadores dels diferents STPT han iniciat una sèrie de reunions per consensuar actuacions que després traslladaran i seguiran treballant amb els seus respectius equips.
Les funcions dels STPT estan encaminades a aconseguir que l’impacte de la separació o divorci recaigui el menys possible en els menors, ajudant els pares i mares quan ho necessitin i, per tant, els menors, a sentir-se ben atesos, protegits i estimats. Alhora, es va configurant la seva nova situació familiar, on és important no descuidar en cap moment el benestar dels fills i filles d’aquestes relacions trencades i conflictives.
Algunes de les conclusions d’aquestes coordinacions, parteixen de la necessitat de preservar els infants dels conflictes familiars sorgits abans, durant i després de la separació dels seus pares i mares; on les intervencions dels equips professionals han d’anar dirigides a promoure les responsabilitats personals, en concret les responsabilitats maternes i paternes. Per poder rescatar un somriure enmig del conflicte, cal visualitzar els menors com el que són i no com a objecte i part del conflicte.
Aquells pares i mares que no siguin capaços de traslladar la seva mirada a les necessitats dels més petits, tindran greus dificultats en el restabliment dels vincles afectius i les relacions sanes i normalitzades amb els seus fills i filles, segons també aquestes conclusions.
Per això, des dels STPT d’FSC, les línies d’actuació i d’intervenció no només van dirigides a donar compliment als règims de visites, ni a trencar o suavitzar les dinàmiques familiars conflictives. D´altra banda, aquestes línies pretenen donar un pas més enllà contribuint a la facilitació d’habilitats i capacitats paternes i maternes positives, per promoure el canvi de la situació, i començar a veure, entendre i viure les relacions paterno-materno filials de forma sana, positiva i segura per als menors.